herbestemming kerk Vurste

De eeuwenoude kerk in Vurste staat al geruime tijd leeg en zoekt naar een passende herbestemming. In reactie op een oproep van het lokale bestuur en de kerkfabriek heb ik een projectidee ingediend om de kerk om te vormen tot een veelzijdige ruimte voor cultuur, ontmoeting en ontspanning. In dit artikel deel ik meer over mijn project en waarom ik geloof dat het een waardevolle oplossing is voor de kerk in Vurste.

Nieuwe bestemming

De kerk in Vurste verdient een nieuw leven, en mijn project stelt voor om het te transformeren tot een multifunctionele ruimte die verschillende doelen en doelgroepen bedient. In dit project richt ik mij op drie hoofdbestemmingen:

1. Feestzaal met restaurant: Tijdens het weekend wordt de kerk omgetoverd tot een restaurant en feestzaal, waar jong en oud kunnen genieten van muziek, dans en gezelligheid. Deze bestemming is ook geschikt voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, jubilea en recepties.

2. Vergaderzaal: Op weekdagen fungeert de kerk als vergaderzaal, waar lokale organisaties, verenigingen en bedrijven samenkomen voor overleg, presentaties en workshops. De vergaderzaal biedt moderne faciliteiten en een rustgevende omgeving voor productieve bijeenkomsten.

3. Plek voor Creatieve Activiteiten: Woensdag en vrijdag worden gereserveerd voor creatieve bezigheden, met workshops, cursussen en culturele activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen. Lokale verenigingen kunnen de ruimte ook gebruiken voor evenementen, tentoonstellingen en repetities.

Deze drie bestemmingen vullen elkaar aan en versterken elkaar. Ze zorgen voor een dynamisch en gevarieerd gebruik van de kerk, die aansluit bij de behoeften en interesses van de gemeenschap. Ze maken ook een duurzaam en rendabel beheer van de kerk mogelijk, die de kosten en opbrengsten in evenwicht houdt.

Vergaderzaal

Een van de bestemmingen die ik voor de kerk in Vurste heb bedacht, is een vergaderzaal. Mijn motivatie voor deze bestemming is om de kerk te benutten als een unieke en aantrekkelijke locatie voor vergaderingen en evenementen. Ik denk dat de kerk een meerwaarde kan bieden voor organisaties, verenigingen en bedrijven, die op zoek zijn naar een originele en stijlvolle plek om hun activiteiten te organiseren. Ik denk ook dat de kerk een positieve invloed kan hebben op de sfeer en de resultaten van de vergaderingen en evenementen, door de deelnemers te inspireren en te motiveren met de historische en architecturale schoonheid van het gebouw.

Hieronder is een voorbeeld van een vergaderzaal in een kerk, heel vriendelijk getekend voor mij door Bing.

voorbeeld van een vergaderzaal in een kerk, getekend door Bing

De doelgroep voor vergaderzaal

De doelgroep voor deze bestemming zijn organisaties, verenigingen en bedrijven, die actief zijn in de gemeente Gavere of in de ruime regio. Het kunnen zowel lokale als nationale of internationale organisaties, verenigingen en bedrijven zijn, die een band hebben met de gemeente of de regio, of die een nieuwe markt of doelgroep willen bereiken. Het kunnen zowel kleine als grote organisaties, verenigingen en bedrijven zijn, die een vergaderzaal nodig hebben voor een korte of een lange periode, voor een eenmalige of een regelmatige activiteit, voor een interne of een externe doelgroep.

De inrichting van de vergaderzaal is aangepast aan de behoeften en wensen van de organisaties, verenigingen en bedrijven, die de vergaderzaal huren. De vergaderzaal is voorzien van alle nodige faciliteiten, zoals wifi, beamer, scherm, flipchart, etc. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk, zoals een U-vorm, een carré, een theater, een klas, een cabaret, etc. Er is ook de mogelijkheid om een lunch te bestellen, zoals broodjes of een buffet. De vergaderzaal is ingericht met respect voor de historische en architecturale waarde van de kerk, maar ook met een moderne en comfortabele toets.

schets inrichting van de kerk in Vurste als vergaderzaal

Inspiratie voor vergaderzaal

Ik ben geïnspireerd door twee voorbeelden van herbestemde kerken, die als vergaderzalen worden gebruikt. Het eerste voorbeeld is de herbestemde kerk in Evergem Hannekenest, die soms door bedrijven als vergaderzaal wordt gebruikt. De zolderverdieping van de kerk is omgebouwd tot een moderne en comfortabele vergaderzaal. De kerk heeft ook een keuken, een bar, een terras en een tuin.

Het tweede voorbeeld is de Kapel in Merksplas, die als vergaderzaal wordt gebruikt door verschillende organisaties en bedrijven. De Kapel is een voormalige gevangeniskapel, die gerestaureerd en heringericht is tot een multifunctionele ruimte. De Kapel heeft een capaciteit van 300 personen, en is uitgerust met alle nodige faciliteiten.

Ik hoop dat deze twee voorbeelden je inspireren en overtuigen van de haalbaarheid en de aantrekkelijkheid van mijn projectidee voor de kerk in Vurste. Ik denk dat de kerk in Vurste een vergelijkbare of zelfs betere vergaderzaal kan worden, die veel organisaties, verenigingen en bedrijven zal aanspreken en tevredenstellen.

Feestzaal met restaurant

De feestzaal met restaurant is een bestemming die ik voor de kerk in Vurste heb bedacht voor het weekend. Op zaterdag en zondag wordt de kerk een feestzaal met restaurant, waar mensen kunnen genieten van lekker eten, live muziek en een goede sfeer. Dit is een bestemming voor iedereen die houdt van gezelligheid, ontspanning en plezier.

De doelgroep voor feestzaal met restaurant

De doelgroep voor deze bestemming zijn mensen die in de gemeente Gavere of in de ruime regio wonen of verblijven, en die een leuke en lekkere besteding zoeken voor hun weekend. Het kunnen zowel individuen, koppels, gezinnen, vrienden, als groepen zijn, die een feestzaal met restaurant nodig hebben voor een speciale of een gewone gelegenheid, voor een grote of een kleine groep, voor een lange of een korte tijd.

schets inrichting van de kerk in Vurste als feestzaal

De activiteiten die in de feestzaal met restaurant kunnen plaatsvinden, zijn eten, drinken, dansen en luisteren naar live muziek. Eten en drinken zijn de basis van de feestzaal met restaurant, die een gevarieerd en kwaliteitsvol menu aanbiedt, dat aangepast is aan het seizoen en de smaak van de gasten. Er is voor ieder wat wils, van vlees tot vis, van salade tot pasta, van soep tot dessert, etc. Dansen en luisteren naar live muziek zijn de extra’s van de feestzaal met restaurant, die een levendige en gezellige sfeer creëren, die de gasten uitnodigt om te bewegen en te genieten.

Inspiratie voor feestzaal met restaurant

Ik werd geïnspireerd door uitbaters van Brouwerij Broers in Wachtebeke, die bezig zijn met herbestemming van O.-L.-Vrouw Geboortekerk tot een restaurant. Hieronder is programma van evenementen in deze kerk.

Ik werd ook geïnspireerd door restaurant the Jane in Antwerpen en restaurant Onze Kerk in Hoge Zwaluwe, NL.

foto van restaurant Onze Kerk in Hoge Zwaluwe, NL. bron: https://simoniscollection.nl/restaurant-onze-kerk/ons-menu/

Bijzondere collega’s

Een bijzonder aspect van deze bestemming is dat ik wil samenwerken met domein Borgwal en stichting Broeders van Liefde – Ebergiste, die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen. Ik wil dat de mensen met een verstandelijke beperking ook kunnen meewerken in de feestzaal met restaurant, als een vorm van dagbesteding, of gewoon kunnen feesten en eten, als een vorm van ontspanning. Ik denk dat dit een mooie manier is om de mensen met een verstandelijke beperking te betrekken bij de gemeenschap, en om de gasten te sensibiliseren voor hun situatie.

pagina uit menu van restaurant Onze Kerk met foto van bijzondere collega’s, bron: https://simoniscollection.nl/restaurant-onze-kerk/ons-menu/

Ik hoop dat deze samenwerking met domein Borgwal en stichting Broeders van Liefde – Ebergiste een meerwaarde zal zijn voor de feestzaal met restaurant, en voor de mensen met een verstandelijke beperking. Ik denk dat dit een mooie manier is om de kerk een nieuwe bestemming te geven, die zowel de kerk als de gemeenschap ten goede komt.

De plek voor creatieve dingen

De plek voor creatieve dingen is een bestemming die ik voor de kerk in Vurste heb bedacht voor woensdag en vrijdag. Op woensdag en vrijdag wordt de kerk een plek voor creatieve dingen, waar kinderen, jongeren en volwassenen kunnen deelnemen aan allerlei kunstzinnige en culturele activiteiten. Dit is een bestemming voor educatieve en recreatieve doeleinden, die een uitlaatklep zoekt voor hun creativiteit en talent.

Een belangrijk aspect van deze bestemming is dat ik wil samenwerken met lokale verenigingen, die de kerk willen gebruiken als evenementenruimte, tentoonstellingsruimte, cultuurzaal, creatieve en vergaderruimte, repetitieruimte, concertzaal, activiteitenruimte voor meer dan 50 personen. Ik wil dat de lokale verenigingen ook kunnen profiteren van de kerk als een unieke en aantrekkelijke locatie voor hun activiteiten. Dit is een mooie manier om de kerk te betrekken bij het lokale culturele en sociale leven.

ik werd geïnspireerd door ’t Gasthuis – stedelijk Museum in Aalst. Dit is een voormalig hospitaal herbestemd tot een expositieruimte.

’t Gasthuis – Stedelijk Museum in Aalst, bron: een folder

Ik wil ook gebruik maken van het orgel dat in de kerk staat, en dat werkt. Het orgel kan een rol spelen in de plek voor creatieve dingen als een instrument voor muzieklessen, workshops, concerten, etc.

Hieronder is een tekening gemaakt voor mij door Bing, een voorbeeld van een orgel in een kerk.

een orgel in een kerk, tekening gemaakt door Bing

Kapel

Ik denk dat het een goed idee is om een deel van de kerk te reserveren als een kapel, waar mensen die dat willen nog steeds kunnen bidden, mediteren of een kaarsje aansteken. Dit is een mooie manier om de oorspronkelijke functie van de kerk te eren, en om een ruimte te bieden voor spirituele en religieuze beleving.

Ik denk ook dat dit een meerwaarde kan zijn voor de andere bestemmingen van de kerk, zoals de vergaderzaal, de feestzaal met restaurant, en de plek voor creatieve dingen. Ik denk dat de kapel een rustige en inspirerende omgeving kan bieden, die de deelnemers aan de andere activiteiten kan helpen om tot zichzelf te komen, of om een moment van bezinning of dankbaarheid te hebben.

In tweede deel vertel ik over grootoorvleermuizen en andere stakeholders, en investeringen en obrengsten voor dit project.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *