Ontdek het Cobergher hotel, een parel van erfgoed en luxe in Kortrijk

Ben je op zoek naar een unieke en exclusieve plek om te overnachten in Kortrijk? Dan is het Cobergher hotel iets voor jou. Dit prachtige hotel is gevestigd in een voormalig erfgoedhuis en vijf aansluitende panden, die samen een harmonieus geheel vormen. Het hotel combineert de charme van het verleden met het comfort van het heden, en biedt je een onvergetelijke ervaring.

De geschiedenis van het Cobergher hotel

Het Cobergher hotel is het resultaat van een ambitieus project dat 13 jaar geleden begon met de aankoop van het Clovis-gebouw, een voormalig trouwkledij salon. Toen de plannen voor het hotel in dit gebouw klaar waren, kwamen op korte termijn een aantal aangrenzende panden vrij. Hierdoor werden de plannen steeds aangepast, en groeide het hotel uit tot een complex van zes panden:

– Onze-Lieve-Vrouwstraat 39
– Onze-Lieve-Vrouwstraat 41 (Clovis)
– Onze-Lieve-Vrouwstraat 43
– Onze-Lieve-Vrouwstraat 45 (Erfgoedhuis)
– Guido Gezellestraat 1 (Berg van Barmhartigheid / Rijksarchief)
– Handboogstraat (Poorthuis)

Het hotel is vernoemd naar Wenceslas Cobergher, een Zuid-Nederlandse architect, schilder en ingenieur die in de 16e en 17e eeuw leefde. Hij ontwierp onder andere de beroemde basiliek van Scherpenheuvel. Het hotel wil een eerbetoon zijn aan zijn veelzijdigheid en creativiteit.

Het interieur en de decoratie van het Cobergher hotel

Het interieur en de decoratie van het Cobergher hotel zijn het werk van verschillende experts. Het architectenbureau Goddeeris stond in voor de ruwbouw, en Dejaegere Interiors stond in voor de binneninrichting. Pieter Porters, een bekende meester restaurateur en decorateur, gaf advies bij de restauratie en zorgde ook voor de bijbemeubeling.

Er is veel aandacht besteed aan het interieur: de oorspronkelijke kleuren van de zalen werden hersteld, de meubels en het textiel werden op maat gemaakt en zelfs circulair bouw kwam van pas – er werd parket van oude wagons vloeren gemaakt.

Elke kamer en suite in het hotel vertelt een eigen verhaal, met uiteenlopende stijlen die een coherent verhaal vertellen. Je kunt er kamers vinden die geïnspireerd zijn door New York, Frankrijk, het platteland, een paleis, en nog veel meer.

De faciliteiten en de service van het Cobergher hotel

Het Cobergher hotel biedt je een exclusieve service, die aan al je wensen voldoet. Op het gelijkvloers zijn er verschillende lounge- en eetzalen, waaronder een grote zaal voor feesten met een prachtig uitzicht op de Onze-Lieve-Vrouw kerk en een luxe vergaderzaal. Alle zalen hebben een unieke naam en inrichting in eigen kleuren. Zo kun je je eigen sfeer in het hotel kiezen.

Niet alleen de gasten van het hotel kunnen deze zalen gebruiken: de bar is dagelijks open en verwelkomt veel bezoekers om van een luxe ontbijt, afternoon tea of gastronomische bar bites te genieten.

Het hotel heeft 17 kamers en suites in verschillende categorieën. Vanuit de kamers geniet je van een adembenemend uitzicht op de Leie en de Broeltorens, of op de monumentale Onze-Lieve-Vrouw kerk. Elke suite heeft een eigen naam en thema. Er zijn ook 9 long stay appartementen, die heel veel succes boeken.

Het hotel is in oktober 2023 geopend, en trekt nu al gasten vanuit het buitenland aan. De eigenaars hebben gestreefd om met het Cobergher hotel het cultuur-historisch erfgoed van Kortrijk in deze buurt weer tot leven te brengen.

De omgeving van het Cobergher hotel

Het Cobergher hotel ligt in het hartje van Kortrijk, een stad met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Je kunt er veel bezienswaardigheden ontdekken, zoals het Begijnhof, het Belfort, de Sint-Maartenskerk en het Texture museumhttps://www.texturekortrijk.be/. Je kunt er ook gezellig winkelen, cafés en restaurants bezoeken, of een fietstocht maken langs de Leie.

De stad Kortrijk is bezig met het opwaarderen van de omgeving – binnenkort wordt het een groene en aangename buurt met veel open ruimte en prachtige historische gebouwen.

Boek nu je verblijf in het Cobergher hotel

Ben je overtuigd om het Cobergher hotel te bezoeken? Wacht dan niet langer, en boek nu je verblijf. Je zult er geen spijt van krijgen, want het Cobergher hotel is een parel van erfgoed en luxe in Kortrijk.

Wil je ook een erfgoedpand omtoveren tot een succesvol project?

Heb je een erfgoedpand in je bezit, en wil je er ook een uniek en exclusief project van maken? Dan heb je misschien veel vragen over de haalbaarheid, de kosten, de subsidies, de vergunningen, en de markt. Gelukkig hoef je dat niet allemaal zelf uit te zoeken. Ik kan je helpen met een marktanalyse en een haalbaarheidsstudie, waarin ik alle aspecten van je project analyseer en adviseer. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen, en je droom waarmaken.

Neem vandaag nog contact met mij op, en ontdek wat ik voor jou kan betekenen. Ik heb de expertise, de ervaring, en de passie om van jouw erfgoedpand een parel van erfgoed en succes te maken.

Om te weten welke functie past bij jouw erfgoed pand, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals:

 • De erfgoedwaarde van je pand: Wat is de historische, architecturale, artistieke, of sociale betekenis van je pand? Hoe goed is het bewaard of gerestaureerd? Welke erfgoedkenmerken heeft het?
 • De locatie van je pand: Waar ligt je pand? In welke buurt, stad, of regio? Wat is de bereikbaarheid, de zichtbaarheid, en de aantrekkelijkheid van de omgeving? Welke andere functies zijn er in de buurt?
 • De doelgroep van je project: Voor wie wil je je project realiseren? Wie zijn je potentiële klanten, bezoekers, gebruikers, of partners? Wat zijn hun noden, verwachtingen, en interesses? Hoe groot is je markt?
 • De financiële haalbaarheid van je project: Hoeveel kost je project? Hoeveel inkomsten kun je genereren? Welke subsidies, premies, of fiscale voordelen kun je krijgen? Hoe rendabel is je project?
 • De juridische haalbaarheid van je project: Welke vergunningen, regels, of normen moet je volgen? Welke rechten en plichten heb je als eigenaar of beheerder van een erfgoedpand? Hoe kun je je project beschermen of valoriseren?

Er zijn verschillende functies mogelijk voor een erfgoedpand, afhankelijk van de bovenstaande factoren. Enkele voorbeelden zijn:

 • Een museum, een archief, een bibliotheek, of een documentatiecentrum: als je je pand wilt inzetten voor het bewaren, ontsluiten, en presenteren van erfgoedcollecties of informatie
 • Een cultureel centrum, een theater, een concertzaal, of een bioscoop: als je je pand wilt inzetten voor het organiseren, programmeren, en faciliteren van culturele activiteiten of evenementen
 • Een hotel, een bed and breakfast, een vakantiewoning, of een camping: als je je pand wilt inzetten voor het aanbieden, promoten, en verhuren van overnachtingsmogelijkheden of toeristische arrangementen
 • Een restaurant, een café, een brouwerij, of een winkel: als je je pand wilt inzetten voor het aanbieden, verkopen, en serveren van eten, drinken, of producten
 • Een school, een universiteit, een academie, of een opleidingscentrum: als je je pand wilt inzetten voor het geven, volgen, of ondersteunen van onderwijs, vorming, of onderzoek
 • Een kantoor, een atelier, een co-working space, of een incubator: als je je pand wilt inzetten voor het werken, creëren, of innoveren in een professionele of creatieve omgeving
 • Een woonhuis, een appartement, een loft, of een studio: als je je pand wilt inzetten voor het wonen, leven, of verblijven in een comfortabele of karaktervolle woning

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer functies mogelijk. Het belangrijkste is dat je een functie kiest die past bij je pand, je doelgroep, je budget, en je visie.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *